- regulação redox
- peróxido de hidrogénio
- membrana plasmática
Susana Marinho
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Carreira Docente Universitário
Categoria Professor Auxiliar
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ResearcherIDOrcid
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CiênciaVitae
Palavras Chave
Currículo Resumido
Susana Marinho is an Assistant Professor at the Department of Chemistry and Biochemistry, Faculdade de Ciências, Universidade de Lisboa (FCUL). She obtained a BSc. and licenciatura in Chemistry from FCUL and her PhD. in Biochemistry (1995) from Universidade de Lisboa. She did postdoctoral studies at the Division of Toxicology of the Leiden Academic Center for Drug Research, Leiden University, Netherlands.
Interesses Científicos
Regulação bioquímica; regulação redox; sinalização redox; mecanismos de adaptação ao stress oxidativo; membrana plasmática
Scientific Interests
Redox regulation and signalling and mechanisms of adaptation to oxidative stress caused by hydrogen peroxide
Publicações selecionadas
- Marinho H.S., Real, C., Cyrne, L., Soares, H., Antunes, F. (2014) Hydrogen peroxide sensing, signaling and transcription factors regulation. Redox Biol. 2, 535-562. doi: 10.1016/j.redox.2014.02.006. ISI highly cited paper (Top 1% in Biology and Biochemistry)
- Marquês, J. T., Marinho, H.S., de Almeida, R.F.M. (2018) Sphingolipid hydroxylation in mammals, yeast and plants – an integrated view. Prog. Lipid Res. 71, 18-42. doi: 10.1016/j.plipres.20718.05.001
- Aresta-Branco, F., Cordeiro, A.M., Marinho, H.S., Cyrne, L., Antunes, F., de Almeida, R.F.M. (2011) Gel domains in the plasma membrane of Saccharomyces cerevisiae: highly ordered, ergosterol-free, sphingolipid-enriched lipid rafts. J. Biol. Chem.,286, 5043-5054. doi:10.1074/jbc.M110.154435.
- Pedroso, N., Matias, A.C., Cyrne, L., Antunes, F., Borges, C., Malhó, R., de Almeida, R.F.M., Herrero, E. & Marinho, H.S. (2009) Modulation of plasma membrane lipid profile and microdomains by H2O2 in Saccharomyces cerevisiae. Free Radic. Biol. Med. 46, 289-298.
- Branco, M.R., Marinho, H.S., Cyrne, L., Antunes, F. (2004) Decrease of H2O2 plasma membrane permeability during adaptation to H2O2 in Saccharomyces cerevisiae. J. Biol. Chem., 279, 6501-6506.